Mill & Mortar

Mill & Mortar is een Deens kruidenmerk dat in 2008 werd opgericht door Iben. Ze had genoeg van de 'supermarkt kruiden' waarbij wordt gewerkt met lage kwaliteit kruiden die worden bewaard in een doorzichtig glas (waardoor hun smaak vervaagt). Intussen bestaat het assortiment uit een reeks van 75 kruiden en specerijen. Iben kiest heel nauwkeurig haar handelspartners. Hierbij is het erg belangrijk dat verschillende principes worden gerespecteerd:

  • Er wordt enkel gewerkt met gecertifieerd biologische kruiden.
  • Handmatige oogst en sortering om onzuiverheden te voorkomen en waar nodig te verwijderen.
  • Fair trade: nog voordat de kruiden worden geoogst ontvangen de landbouwers al een deel van hun geld waardoor de specerijen niet moeten worden geoogst wanneer de landbouwers in geldnood zitten. Gevolg: kruiden en specerijen die op de meest optimale datum worden geoogst.
  • Correcte bewaring en verpakking; luchtdicht en weg van het licht.
  • Clean label. Erg vaak worden kruiden verkocht met een toevoeging aan zouten en suikers om de prijs te drukken. Bij Mill & Mortar krijg je steeds wat er op het etiket wordt beloofd!

Zoals hierboven werd beschreven in de principes is duurzame handel voor hen een bewuste keuze. Mill & Mortar koopt de meeste van hun specerijen rechtstreeks bij onafhankelijke landbouw coöperatieven uit Sri Lanka. Wat maakt hun specerijen zo bijzonder? Duurzaam gebruik van landbouwgrond. De boeren waar ze mee samenwerken hebben een duidelijke passie voor hun grond. Ze verbouwen deze volgens het ‘Kandyan Forest Garden’-principe. Dit betekent dat elke boer een groot aantal verschillende specerijen, planten en bomen cultiveert en er enkel gebruik wordt gemaakt van natuurlijke bemesting en ongediertebestrijding. Dit alles maakt dat de forest garden floreert en de bodem vruchtbaar blijft. Deze pure vorm van landbewerking draagt bij tot een duurzaam en ecologisch landgebruik.

Biologische specerijen hebben een betere en sterkere smaak wanneer hun essentiële oliën op natuurlijke manier ontwikkelen, dus zonder het gebruik van artificiële meststoffen. Ze betalen de boeren 30 tot 100 % meer dan de gemiddelde wereldmarktprijs. Een deel van deze premie gaat naar opleidingen en het verbeteren van de arbeidsomstandigheden. Deze boeren ontvangen bovendien vóór ze oogsten al een deel van hun opbrengst. Zo kunnen ze zich concentreren op hun gewassen, zonder te worden verleid deze te moeten oogsten en verkopen uit geldnood nog voordat ze volledig zijn volgroeid.

Mill & Mortar heeft heel wat verschillende specerijen in zijn assortiment. Naast specerijen heb je in de voorraadkast ook kruiden nodig om je favoriete gerechten een frisse toets te geven. De kruiden zijn afkomstig van Griekenland, waar ze met zorg worden geteeld aan de voet van de Olympus berg.

 

Peper bijvoorbeeld gebruikt iedereen bijna dagelijks in de keuken maar erg vaak is de kwaliteit ondermaats. Daarom verzamelen ze ‘s werelds meest kwalitatieve en exclusieve pepers. Elk met hun eigen smakenpallet en karakter. Ook zout selecteren ze zorgvuldig. Hun zoutvlokken worden met de hand gewonnen uit ondergrondse bronnen in Alicante (Spanje), waar de traditie terug gaat tot de middeleeuwen. Dit is de plaats waar ze inspiratie vinden om de zouten op smaakte brengen met wijn, citrus, actieve kool & gerookte eik: mineralen en kruiden uit de directe omgeving van de bronnen. De knapperige zoutvlokken zijn de perfecte finishing touch voor al je gerechten. Of plaats het zout op tafel zodat je gasten naar eigen smaak enkele vlokken kunnen toevoegen, met de hand of de molen.  Ook leuk om cadeau te geven, kijk gerust rond in onze webshop!